28. Október | 2020

Aká je ideálna farba do vašej spálne?

Nie je izba ako izba.

V minulosti sme vám priniesli množstvo článkov, ktoré vám môžu byť veľmi nápomocné pri výbere správnej farby na stenu.

Nie každá izba je však rovnaká a je úplne pochopiteľné, že od každej izby požadujeme celkom inú atmosféru. Tá môže byť navyše tiež veľmi subjektívnou záležitosťou.

Máme však pre vás niekoľko univerzálnych tipov, vďaka ktorým budete presne vedieť, ktorá farba pristane vašej spálni najlepšie.


Svetlo

Veľmi dôležitý aspekt, o ktorom sa rozpráva len málo, keď príde na výber správnych farieb. Iste, všetci vieme, že biely strop opticky zväčšuje miestnosť a vymaľovaný ju zasa zútulňuje...

Pri výbere farby by ste však mali uvažovať aj nad tým, ako počas dňa dopadá svetlo do vašej izby. Ak je to izba tmavá, mali by ste voliť svetlé farby. A tak to platí aj opačne.

Tu však opäť prichádza na pretras fakt, že hovoríme o spálni. Miestnosť, ktorej hlavný účel je v jej názve. Pokiaľ sa v tejto miestnosti spí, možno bude najlepšie, ak bude tak tmavá a útulná, ako sa len dá.

Pokiaľ však máte problém s prebúdzaním, určite by ste mali naopak voliť svetlé farby. Tie zrána vzbudia dojem, že v izbe je viac svetla, a tak sa vám bude vstávať omnoho ľahšie.

 

Pokoj

Spálňa. Spánok. Pokoj.

Áno, v spálni spíme a aby sa náš mozog úspešne preniesol zo stavu vedomia do pokojného spánku, potrebujeme príjemné podmienky. Pokiaľ však budú naše steny kričať cyklaménovou alebo citrónovou farbou, bude sa nám zaspávať ťažko.

Názory sa tu opäť môžu líšiť. Pravidlom však zostáva, že v spálni by mali byť také farby, ktoré vás utlmia a upokoja.

 

Harmónia

Aj v tejto kategórii sa dostávame k faktu, že spálňa je miestnosť, ktorá má jasný účel. Farby stien v nej by mu teda nemali protirečiť.

Harmóniu je možné docieliť viacerými spôsobmi. Jeden z tých osvedčených je ladenie a kontrast.

Čierny nábytok vynikne v miestnosti s bielymi stenami. Odtiene hnedej však dobre ladia s pieskovými farbami.

Harmonická miestnosť skrátka nekričí o pozornosť, ale víta svojich spáčov príjemnými farbami. A čo sa týka zmieňovaného stropu, v tomto prípade je rozhodnutie na vás. 

 

Náš tip?

Jednoznačne biely strop. Počas romantických rán sa určite nechcete cítiť ako v škatuli.

Ak túžite svoju spálňu zmeniť na izbu plnú harmónie a pokoja, neváhajte nás kontaktovať. Naši odborníci vedia, čo vašej izbe pristane.