10. Máj | 2021

Ako zvoliť vhodný odtieň stien vzhľadom na prirodzené a umelé osvetlenie miestnosti

Pri výbere farby vašich stien je dôležité zohľadňovať množstvo faktorov. Dnes si povieme viac o dôležitosti výberu odtieňa vzhľadom na osvetlenie danej miestnosti.

Prirodzené osvetlenie
Slnečné svetlo je dôležitým faktorom pri výbere vhodnej farby. Treba mať na pamäti nasledovné - na ktorú stranu máte otočené okná v miestnosti, tj. koľko priameho svetla máte počas dňa v izbe.
Ďalej aj o akú miestnosť ide - či v nej chcete mať veľa svetla alebo stačí aj prítmie. Toto totiž s farbou úzko súvisí. Tmavšie odtiene farieb vo všeobecnosti pohlcujú oveľa viac svetla a izba bude nielen pôsobiť tmavšie a menšie, ale v nej svetla aj bude naozaj menej.
Ak chcete predsa tmavý odtieň, odporúčame vám ponechať aspoň jednu stenu alebo strop vo svetlom odtieni / bielej farbe, pre presvetlenie miestnosti.
Pri výraznejších odtieňoch je tiež vhodné myslieť na to, že sa vám, pri vymaľovaní celej miestnosti jednou farbou, môže “zafarbiť” celá izba daným odtieňom - vďaka odrážaniu svetla.

Umelé osvetlenie
Typov a farieb umelého osvetlenia je mnoho. Klasické žiarovky, led svetlá či žiarivky, teplé a studené odtiene. Každý druh svetla je farbou stien pohlcovaný inak - pri studených a žiarivkových osvetleniach vám bude tmavší odtieň farby v miestnosti prekážať menej. Keďže sú tieto svetlá intenzívnejšie a vedia miestnosť viac osvetliť.
Teplé svetlo má nižšiu intenzitu svietenia a naše oči v ňom “vidia menej”, čiže je vhodnejšie dokombinovať ho so svetlými odtieňmi miestnosti. Samozrejme - finálny výsledok a kombinácia je len a len na vás. Pri výbere je dôležité myslieť i na farbu daného osvetlenia, pretože môže zmeniť farbu stien na nie úplne oku lahodiaci odtieň.
Ideálnym riešením môže byť vypožičanie vzorkovníka farieb. Ten si následne môžete popozerať pod rôznymi svetlami u seba doma a rozhodnúť sa. Alebo sa môžete poradiť s nami, radi vám pomôžeme.