17. Apríl | 2019

Ideálne farby do detských izieb

Každý rodič si určite aspoň raz kládol otázku, aké farby zvoliť pre izbu jeho ratolestí. Nie je to nič ťažké a my vám skúsime poradiť, na aké faktory dbať pri výbere vhodných farieb a ich prípadných kombinácií.

Priestor a farby

Farby majú tú kúzelnú schopnosť priestor zväčšiť alebo naopak zmenšiť, môžu do neho vniesť viac svetla, alebo práve svetlo v priestore potlačiť. Rovnako to platí aj pri „pocitovej teplote“ miestnosti, takže platí všeobecne dobre známe, že studené farby ju prirodzene ochladzujú a teplé tóny farieb prinášajú do priestoru viac stupňov.

Pestrá paleta farieb

Najlepšou radou v tomto smere bude jedna základná a dominujúca farba. S tou potom môžete kombinovať dve, maximálne tri doplnkové farby a všetky komponenty v rámci nábytku. Ak by sme mali vziať do úvahy aktuálne trendy a aj psychológiu farieb, víťazom by sa stala zelená farba, ktorá je ideálnou voľbou takmer všade. Do detskej izby prinesie svieži nádych, dobrú náladu, kreativitu na hry a učenie, pôsobí pokojným a relaxačným dojmom. Ďalšou skvelou voľbou je sýta žltá, ktorá je plná energie, rozšíri každý priestor a prinesie do neho slnečné lúče a veľa energie. Oranžová farba je ešte smelší odtieň, ale pri nej treba myslieť na to, že pre niekoho môže pôsobiť agresívne a tak ju odporúčame skôr vo forme minimalistických doplnkov. O to viac to platí u výraznej červenej. Biela farba je nadčasová, je tiež vhodná ako základná farba do detskej izby, nechá výborne vyniknúť farebné doplnky a nábytok v izbe a ak ju chcete mať tento rok trendy, vyberte si tkz. takmer bielu a jej odtiene. Aj studené tóny farieb nie sú zlou voľbou pre detskú izbu, ak je vaše dieťa hyperaktívne a potrebuje priestor, ktorý ho ukľudní. Treba si vybrať z palety studených tónov, ale vybrať ich mäkké odtiene, odporúčame jemnú modrú, svetlo fialovú prípadne kombináciu týchto farieb.

Veríme, že sme vás inšpirovali a vaše dieťa sa bude tešiť domov na svoje nové bezpečné kráľovstvo.