16. September | 2019

Máte radi drevo? Nechajte ho vyniknúť!

Farby dotvárajú atmosféru domova alebo kancelárskych priestorov a ovplyvňujú daný priestor. Ak ste fanúšikmi prírodných materiálov a dizajnových doplnkov, určite vám nebude doma alebo v kancelárii chýbať drevo a výrobky z neho. Drevo je unikátny materiál, ktorý je estetický, príjemný na pohľad a aj dotyk, nie je náročný na údržbu a vdýchne každému interiéru život a prepojenie s prírodou. Aké farby sa k nemu hodia najlepšie?

Drevo by malo vyniknúť, preto je dôležité komplexne myslieť na priestor, v ktorom sa drevený nábytok, podlahy alebo doplnky z dreva nachádzajú. Z toho je zrejmé, že farebnosť stien a prvkov by mala byť zvolená tak, aby nebola úplne totožná s odtieňom drevených komponentov, práve naopak, má byť príjemne a nerušivo kontrastná. Pri podobných odtieňoch dreva a okolitého priestoru môže jedinečnosť tohto prírodného materiálu zaniknúť a splynúť s prostredím.

Nezabúdajme ani na fakt, že samotné farby ovplyvňujú nielen pocit z priestoru, ale aj jeho samotnú pocitovú veľkosť, kedy studené farby so svetlom priestor zužujú a naopak, teplé farby v kombinácii so slnečnými lúčmi vytvárajú pocit väčších miestností. Ideálnou voľbou je práve kombinácia studených a teplých škál farieb, kde by mal byť pomer medzi nimi zvolený prevažne zo studených tónov, ktoré budú vhodne doplnené teplejšími prvkami. Pri výbere studených tónov je dôležité spomenúť, že zo škály intenzity danej farby treba siahnuť po mäkších odtieňoch studenej palety a nezvoliť si tie najstudenšie tóny zo zvoleného odtieňa.

Aj trendy v tomto roku priniesli hneď niekoľko dizajnových stálic, ktoré nielen imitujú prírodné prvky, ale pracujú s príjemnou a pozitívnou zelenou farbou, bielu farbu povýšili na zaujímavejšiu v rámci jej pestrej škály odtieňov, pestrú a sýtu žltú či oranžovú naopak zjemnili v ich rôznych odtieňoch do energickej a pritom nerušivej farebnej dekorácie a to je dobrý základ pre kombináciu s drevom a prírodnými materiálmi.