27. August | 2020

Mýty o maľovaní

Tak ako ku každému remeslu, aj k maľovaniu sa vzťahuje množstvo mýtov, ktorým ľudia podliehajú.

Dnes si preto vyvrátime falošné informácie, ktoré vám môžu veľmi ľahko zatieniť úsudok. Tieto vedomosti vám ušetria nielen energiu, ale v mnohých prípadoch aj financie.

 

Mýtus

Nemali by ste maľovať v zimných mesiacoch.

Pravda

Hovorí sa, že pokiaľ má stena menej ako 10°C, farba sa môže ošúpať. Táto informácia však bola aktuálna pred niekoľkými rokmi. V súčasnosti môžete dostať v bežných maliarskych potrebách farbu, ktorá je pripravená aj na chladnejšie podmienky.

 

Mýtus

Pokiaľ nanášate viacero vrstiev farby, nepotrebujete základný náter.

Pravda

Úlohou základného náteru je, pomôcť farbe lepšie držať na stene. Pokiaľ tento podstatný krok prekročíte, môžete nevedomky docieliť necelistvý vzhľad. Aj v prípade viacerých aplikovaných vrstiev by ste vždy mali použiť základný náter.

 

Mýtus

Biela farba je nudná a neoriginálna.

Pravda

Mnoho ľudí sa domnieva, že pokiaľ sa rozhodne vymaľovať miestnosť bielou farbou, priestor zostane nezaujímavý a sterilný. Toto síce v niektorých prípadoch môže byť pravda, no pokiaľ zvolíte správne odtiene, aj obyčajná biela môže vašu miestnosť oživiť. Rôzne pieskové či krémové odtiene dokážu ozvláštniť bielu farbu a v konečnom dôsledku tak vytvárajú útulné prostredie.

 

Mýtus

Predávam, nemaľujem.

Pravda

Ďalšie mylné presvedčenie, s ktorým si množstvo ľudí vykračuje po svete, hovorí, že pokiaľ nehnuteľnosť predávate, nemusíte maľovať. Toto tvrdenie však nemôže byť ďalej od pravdy. Pokiaľ predávaný priestor osviežite novým, kvalitným náterom, vaše obydlie sa stane atraktívnejším a môže narásť na hodnote.

 

Mýtus

Maľovanie stropu, opticky zmenšuje miestnosť.

Pravda

Tento mýtus môže byť pravdou, avšak len do istej miery. Samozrejme, že pokiaľ pre strop zvolíte rovnakú farbu, ako na stene, miestnosť sa môže scvrknúť. V prípade, že farbu však zvolíte rozumne a zameriate sa na to, aby bola kontrastná, môžete svoje obavy zahodiť.

 

Ak miesto sledovania právd a mýtov necháte svoje maľovanie radšej na odborníkov, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť, radi vám pomôžeme.