10. Jún | 2021

Tapety nie sú minulosť!

Tapety nie sú len ozvenou minulosti!
Kvalitne spracované a aplikované tapety vám i teraz vedia vyčarovať krásny priestor.
Tapiet existuje viacero druhov, najčastejšie sa používajú papierové, vliesové, fototapety či vinylové. Každý z materiálov má svoje charakteristické vlastnosti a teda i spôsob aplikácie.

Kroky pred tapetovaním
V prvom rade určite vypnite prúd a odmontujte zásuvky a vypínače. Odstráňte staré tapety a / alebo očistite omietky, tie musia byť suché a čisté. Nerovný či drsný povrch je pred tapetovaním potrebné zasadrovať a napenetrovať. A na záver nezabudnite na vyznačenie jednotlivých pásov ceruzkou a pravítkom na stenu a na správne narezanie tapetových dielov. Ďalší postup je závislý od zvoleného druhu tapety. Akú si vyberiete do vašej domácnosti?

Vliesové tapety
Výhodou je priedušnosť, takže vám pod nimi nesplesnivie stena. Poskytujú i určitú zvukovú a tepelnú izoláciu a sú odolné voči slnečnému žiareniu - nevyblednú.
Aplikácia prebieha za sucha, čo znamená že lepidlo nanášate priamo na stenu a tapetu naň prichytávate. Vďaka tomu že tapeta nie je rozmočená lepidlom, je jej aplikácia pomerne jednoduchá. A odstraňovanie rovnako - za sucha ju strhnete zo steny.

Papierové tapety
Nízka cenová relácia, pomerne jednoduchá aplikácia a obrovské množstvo rôznych motívov - to sú hlavné výhody papierových tapiet. Medzi nevýhody patrí ich neomývateľnosť ( tapetu by ste vodou rozmočili, nečistoty odporúčame skúsiť jemne odstrániť kefkou) a nízka odolnosť voči poškodeniu. Aplikujú sa za mokra - na správne narezaný pás sa nanesie lepidlo a nechá sa pár minút na vsiaknutie. Odporúčame postupovať podľa pokynov výrobcu, aby sa vám tapeta nerozmočila a nepotrhala ešte pred samotnou aplikáciou.

Vinylové tapety
Vinylové tapety majú mnoho výhod - sú stálofarebné, dobre omývateľné, odolné voči poškodeniu, čiastočne izolujú teplo a dajú sa aplikovať na rôzne druhy podkladových materiálov. Nevýhodou je ich “plastový” zápach a nepriedušnosť - pri nesprávnej aplikácii či zle ošetrenej podkladovej stene vám časom môže v miestnosti vzniknúť pleseň.
Aplikujú sa rovnako ako papierové - vinylový pás tapety natriete lepidlom a necháte pár minút nasiaknuť, následne sa aplikuje na stenu.

Takýto spôsob dekorovania interiérov môže byť pri dobrej aplikácii dlhoročnou okrasou. Ak si neviete dať s tapetami rady, alebo to proste chcete nechať na odborníkov, ozvite sa nám.